lauantai 20. elokuuta 2016

Green Giant, EM-Drive, Speaker Cranker

Green Giant, EM-Drive, Speaker Cranker, mikälie

Tämä on taas sarjassamme “Tenava nukkuu, nyt rakennetaan pedaaleita!!” Etsin eräs päivä nopeasti rakennettavan piirilevyn. Tämä näytti todella yksinkertaiselta! 9 Komponenttia piirilevyllä. Suurinosa vielä löytyi mukamas käteis varastosta.

“Makuuhuoneesta alkaa kuulua ähellystä, hikipisarat tiivistyvät otsaan. 2,2Mohm vastus on hukassa. Nyt ei ole aikaa! Otan nopeasti lokerikosta kaksi vastusta, nämä on merkitty yhdelle megalle. Tinaan ne sarjaan. Tinaan ne nopeasti piirilevylle.

Makuuhuoneen ääni tiivistyy puoli yskäiseksi ähkimiseksi. 100N konkkia ei ole!!!! Otetaan lähimmät konkat mitä löytyy. Nyt on kiire. Savu nousee ja komponentit juttuvat kiinni naurettavan pieneksi jääneelle piirilevylle. Meinaan piirilevy oli mitoitettu neljäsosa watin resistoreille. Its ekäytin kahden watin, ne kun oli ainoat....”



Näin rakennettiin Version 1 piirilevy Green Giantista.

Se versio ei tehnyt muuta, muutakuin volume potikkaa kääntämällä MERKKIVALO HIMMENI!!! ARGHH!!!!
Tästä viikko eteenpäin, tilasin uraltonelta oikeankokoisia komponentteja oikean määrän. Sain toimivan pedaalin! Hassu pedaali. Tämä oli ainut mitä sain siitä irti. Unohdin koko keiksinnön. Kunnes eräs päivä halusin herättää pedaalin henkiin ja ruveta ottamaan siitä enemmän irti!!!! Nuo valokuvat on versio 2. Sitä ykköstä ei kehtaa tässä maailmassa näyttää... :)
Transistori taistelut.

Meinasin ruveta heti huijjaamaan tässä blogissa. Ajattelin kirjoittaa jotain fiksua vertaamalla näiden kahden, BC108C ja 2N3904, transistorien datalehtiä ja kertoa fiksuja asioita niistä.

Enhän mä tajua niistä mitään... Muutama kohta kuulosti tutulta, mut taitaapa olla niin, että kaivan kirpparilta löytäneen “Analogia elektroniikka” kirjan esiin ja rupean illalla kattovalojen sammuttua ja yövalon sytyttyä lukemaan.


Kaivoin kuitenkin esiin DCA55 puolijohde testerin ja halusin katsoa näiden hFE arvot. Kokeilu fiiliksellä tässä mennään.

2N3904:
hFE = 170
Test current Ic = 2.5mA
Base Emitter Vbe = 0.76
Test Current Ib = 4.64
Leakage = 0.0

BC108C
hFE = 632
Test current Ic = 2.5mA
Base Emitter Vbe = 0.74
Test current Ib = 4.66
Leakage = 0.0


On kuulkaa hyvä fiilis, kun saa tämmösellä laitteella tehdä jotain! Vaikka se ei ole kuin laittaa päälle ja kone mittaa. Mut silti!!!

Sujautin BC108C:n tilaansa, eli hFE on nyt vaihtunut 462 yksikköä isommaksi. Fiilis on hyvä ja rohkenen käydä testaamaan aparaattia. Sunndownin AC-50 vahvistimessa putket alkavat hehkua, en näe niitä mutta voin kuvitella sen. Upean oranssin, lähes saman magnitudin kuin syksyn viimoisen auringonlaskun kajahduksen. Soittajan sormet syyhyää. Palastrato kytketään kiinni tweedkuvioiseen piuhaan ja lyödään E-molli ilmoille!

Pilvet väistyvät, jumalat laskeutuvat maanpäälle. Saundi on mitä upein. Kuin päätesärölle muroutunut JCM800 jonkun oikeasti hyvän soittajan soittamana...! Okei, ei se ihan noin mennyt. Oikeasti en havainnut juuri merkittävää eroa :( En tiennyt mitä odotin, meinaan tiesin kyllä miten tämä pedaali toimii. Luulin ehkä, että tästä tulee hyvin rouhea!

Iltapalaa syödessä katsoin Verolayouttia, josta sitten raaputin paperille kytkentäkaavion. Se ei nyt ole välttämättä kaikista upein kytkis, mitä maanpäältä löytyy.
Unohdin:

Mimmoinen piirrosmerkki on transistorilla -> Katsoin googlesta.
Mimmoinen piirrosmerkki on potikalla -> En katsonut googlesta, heitin hatusta.
Ja se näyttäisi olevan peilikuva ja ylösalaisin. Mut nojoo.


Miten minä tämän näen, niin tämä on yksinkertainen pieni kollektori biasoitu vahvistin, jossa sitten output signaaliin sekoitetaan potikan kautta kahdella diodilla klipattua signaalia! Eli rouheus ei muutu pelkällä transistorilla. Nyt en tiedä mitään transistorin biasoinnista. Katsoin googlesta puhelimella, jossa on rikkinäinen näyttö, kaikkia hieroglyfejä jotka selventää tätä mystiikkaa minua fiksummalle ihmisille. Tein laskukaavoja paperille ja, ja, ja.... Noh, näette siitä kytkentäkaaviosta sen mitä sain selville transistorin biasvastuksen laskemisesta! :D


Parasta tuossa kytkentäkaavion piirtämisessä on se, että tajusin sillon oikeasti miten tuo diodi clippaus liittetään portaattomasti signaaliin. Ovela.

Ja vielä parempaa tässä on se, että se ei toiminut minun pedaalissani, joten nyt osaan korjata sen! Avasin pedaalin enkä löytänyt mitään, mikä voisi aiheuttaa sen ettei se diodiclippaus säätö toimi. Pedaali kasaan ja sitten taas kitaran ja vahvistimen väliin. Nyt se toimii? Höh, ois ollu hauska kirjottaa tänne, että juuri minä selvitin tämän asian!
Okei, nyt en tee mitään. Soittelen hetken, lähetän blogitekstin ja laitan värkit “off – tilaan” Meinaan tämä pedaali kuulostaa juuri tänään, näillä tähtien asennolla todella hyvältä!

Seuraavaksi haluan kirjoittaa potikoiden kanssa röytämisestä! :)

 -Kurre

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti